Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen u posjeti Brčko distriktu BiH

26.4.2012. Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen boravio je danas u posjeti Brčko distriktu BiH, gdje se u Gradskoj vijećnici sastao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslavom Gavrićem, zamjenikom gradonačelnika Brčko distrikta BiH   dr. Antom Domićem i glavnim koordinatorom Vlade Brčko distrikta BiH Belmirom Agićem, a sastanku je prisustvovao i politički savjetnik šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Orlando Fusco.

Image for news

 

Nakon sastanka, u Gradskoj vijećnici održan je Okrugli sto pod nazivom "2012. godina kao EU godina za BiH" kojem su prisustvovali privrednici Brčko distrikta BiH, predstavnici zdravstvenog i obrazovnog sektora, vjerskih zajednica kao i predstavnici Euroinfo centra u Brčkom.

2012-04-26-Posjeta_Sorensena-2

Na konferenciji za medije gradonačelnik Brčko distrikta Miroslav Gavrić je istakao da su danas obavljeni veoma značajni razgovori o aktivnostima misije Evropske unije i uloge Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

„Prilikom diskusije za okruglim stolom dobili smo podršku specijalnog predstavnika EU u BiH da nastavimo putem dobrih odnosa i, kako je istakao Peter Sorensen, budemo i u budućnosti primjer za napredak ka Evropskoj uniji, uz bogaćenje saradnje u svim poljima koja doprinose ovom cilju“, istakao je gradonačelnik Miroslav Gavrić.

2012-04-26-Posjeta_Sorensena-3

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen naglasio je da je cilj današnje posjete Distriktu čuti mišljenja ljudi iz različitih branši, uspostaviti partnerstvo i stvoriti 2012. godinu evropskom godinom u BiH. Sorensen je dodao da su svi nivoi vlasti u BiH, uključujući i Brčko distrikt BiH, dužni ispuniti određene obaveze, naročito u oblasti usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonima EU, ka što efikasnijem i bržem evropskom putu.

Sorensen je rekao da je do sada uloženo više od 15 miliona eura za obnovu kuća, deminiranje, razvoj poljoprivrede, biznisa i građanskog društva u Brčkom i zaključio da će EU i dalje nastaviti pružati podršku razvoju Distrikta kroz IPA fondove i ostale projekte.

2012-04-26-Posjeta_Sorensena-4

Gradonačelnik Miroslav Gavrić i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, nakon obraćanja novinarima, prošetali su gradom do Omladinskog centra i prostorija "Vermonta" gdje su sa predstavnicima nevladinih organizacija razgovarali o projektu koji se finansira kroz IPA sredstva "Uspostavljanje Resursnog centra mreže omladinskih nevladinih organizacija Brčko distrikt BiH", a koji provodi NVO "Vermont".

2012-04-26-Posjeta_Sorensena-5