Šefovi odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i ostale usluge i stručne i administrativne poslove održali konferenciju za novinare

15.2.2012. Šefovi odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i ostale usluge i stručne i administrativne poslove upriličili su konferenciju za novinare povodom problema o nedostatku lož-ulja.

Image for news

Šef Odjeljenja za obrazovanje Esed Kadrić je rekao, osvrćući se na jučerašnju izjavu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslava Gavrića u vezi s odgovornošću šefova odjeljenja, da je na ranije održanom kolegiju u oktobru prošle godine tadašnji v.d. šefa  Odjeljenja za obrazovanje Hajrudin Zahirović rekao da ovo odjeljenja raspolaže zalihama   lož-ulja do kraja godine i da zajedno sa ostalim odjeljenjima učestvuje u procesu javne nabavke za drugi dio sezone grijanja za 2012. godinu.

- Gradonačelnik je jučer iznio neistinite i paušalne ocjene i želim vjerovati kako su one rezultat nedovoljne upućenosti u problematiku. Opasno je da gradonačelnik optužuje svoje  pomoćnike jer je, politički posmatrano, po Statutu, on najodgovorniji za ovu situaciju - rekao je Kadrić.

On je istakao da je suštinska odgovornost na Pododjeljenju za javne nabavke koje je raspisalo tender za nabavku lož-ulja u septembru mjesecu prošle godine iako je to moglo da se desi ranije.

Govoreći o Instrukciji za javne nabavke, koja je donesena 2009. godine, Kadrić kaže da se zajedničke nabavke vrše, između ostalog, i za javnu nabavku energenata i da Odjeljenje za obrazovanje nije moglo nastupati samostalno.

- Pododjeljenje za javne nabavke također je zaduženo da traži podatke od organa uprave i institucija s ciljem provođenja zajedničke nabavke, priprema tendersku dokumentaciju, prima zahtjeve i vrši nabavke roba, usluga i radova na najekonomičniji i najefikasniji način za Distrikt te prikuplja podatke o zajedničkim centralizovanim nabavkama i provodi procedure kao i da planira i određuje termine i dinamiku nabavki - dodao je Kadrić.

On je rekao da je osnovni problem u zakonskim procedurama koje hitno treba mijenjati, a da šefovi odjeljenja nisu odgovorni za nastalo stanje.

- Gradonačelnik nema snage, ni hrabrosti ukazati na propuste rada šefova odjeljenja iz reda srpskog naroda, a ima optuživati ministre iz reda bošnjačkog naroda - rekao je Kadrić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić je dodao je da je iznenađen izjavom gradonačelnika da u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge nema lož-ulja i da će šef snositi odgovornost.

- Odgovorno tvrdim da zdravstvo ima dovoljno zaliha do kraja sezone grijanja, kao što sam istakao prošle godine na kolegiju, te da se sve zdravstvene ustanove redovno zagrijavaju - istakao je Čandić.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Niko Stoparić je istakao da je javna nabavka za lož-ulje pokrenuta na vrijeme, ali da preporuka za dodjelu ugovora po zakonu nije mogla biti urađena sve dok nije bio poznat izvor finansiranja, u ovom slučaju odluka o privremenom finansiranju ili budžet za 2012. godinu. Ono što je dodatno stvorilo problem jeste uložen prigovor, a potom i žalba Uredu za žalbe u Sarajevu od jednog ponuđača - zaključio je Stoparić.