Gradonačelnik upriličio konferenciju za medije povodom 125. redovne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH


Članovi Vlade razmatrali su na 125. redovnoj sjednici Informaciju o aktuelnom stanju povodom visokih snježnih padavina i niskih temperatura u Brčko Distriktu BiH te Informaciju o zalihama lož-ulja i problemima sa gorivom u Odjeljenju za obrazovanje.

Image for news
Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je zaključak, uvažavajući trenutno nastalu klimatsku situaciju da, u skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku raspolaganja oduzetim predmetima, donese odluku o ustupanju Crvenom krstu/križu Brčko Distrikta BiH 58 metara kubnih ogrjevnog drveta oduzetog u postupku inspekcijskog nadzora koje će biti podijeljeno osobama kojima je ogrjev neophodan.
Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci Miroslav Gavrić rekao je na konferenciji za medije, održanoj nakon zasjedanja 125. redovne sjednice Vlade, da će problemi koji su proteklih dana onemogućili rad u prostorijama CIPS-a danas biti riješeni intervencijom nadležnih službi.
Gradonačelnik Gavrić je dodao da je stanje na terenu, prema izvještaju svih nadležnih odjeljenja, kada je u pitanju prohodnost puteva, u skladu sa vremenskim uslovima, zadovoljavajuće.
2012-02-14-Pres_konferencija_gradonacelnika
- Obustava nastave u svim školama u Brčko Distriktu BiH će biti nastavljena do kraja ove sedmice. Razmatrajući ovo pitanje na današnjoj sjednici Vlade sagledali smo situaciju u općinama u okruženju i entitetima koji su se također odlučili na ovaj korak - naglasio je Gavrić.
Govoreći o aktuelnoj situaciji nedostatka lož-ulja za grijanje, gradonačelnik Miroslav Gavrić je istakao da su određene službe prilikom javnih nabavki zakazale te da Instrukcija i Zakon o javnim nabavkama ne dozvoljavaju redovno snabdijevanje lož-uljem u toku grejne sezone.
- Iako su svi šefovi odjeljenja prije četiri mjeseca rekli da će imati dovoljno lož-ulja za ovu grejnu sezonu te procjene nisu bile dobre. Zbog žalbe koju je uložio jedan od ponuđača prilikom procesa javne nabavke stvoren je problem i trenutno ne možemo da pristupimo potpisivanju ugovora. Zaključak Vlade je da je opći interes Brčko Distrikta BiH da djeca moraju pohađati školu i da zdravstvene ustanove moraju raditi te da će se gradonačelnik obavezati da potpiše ugovor iako prethodno nisu stvoreni svi potrebni uslovi - rekao je Gavrić.
Vlada je donijela zaključak i da će svi oni koji su doveli do ovakve situacije snositi odgovornost, ali da će učionice od ponedjeljka, kada se očekuje početak redovne nastave, biti zagrijane.
Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je na današnjoj sjednici zaključak kojim daje saglasnost na Osnove za pristupanje BiH Konvenciji Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, kojim se zadužuje Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da sve pravne akte iz ove oblasti uskladi sa Konvencijom Vijeća Evrope u saradnji sa pravosudnim institucijama i Policijom Brčko Distrikta BiH.