Prezentacijom knjige "Moja domovina - tvoja domovina" završen projekat "Sretna djetelina sa četiri lista"


Projekat Instituta regija Evrope "Sretna djetelina sa četiri lista" koji finansira Evropska komisija završen je promocijom knjige "Moja domovina - tvoja domovina" u mjestu Zabok u Republici Hrvatskoj. Cilj projekta je povezivanje regija, a okupio je predstavnike iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, dok je ispred Bosne i Hercegovine učestvovao Brčko Distrikt BiH.

Image for news
Završne večeri projekta svoje literarne radove o temi "Moja domovina - tvoja domovina" predstavili su učenici iz svih zemalja učesnica među kojima su bili i učenici završnih razreda JU Gimnazija "Vaso Pelagić". Predsjednik Instituta regija Evrope Franc Šausberger ovom prilikom je uručio učenicima nagrade i zahvalnice. Prezentaciji knjige prisustvovao je i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić te šef Odsjeka za evropske integracije u Vladi Brčko Distrikta BiH Ilija Stojanović.

2011-11-30-Djetelnia_s_4_lista1

Gradonačelnik Gavrić je naglasio da je učešće Distrikta u ovom, ali i drugim evropskim projektima, veoma značajno jer povezuje ljude iz različitih država što je od posebnog značaja za omladinu.
– Brčanski srednjoškolci su kroz svoje radove u knjizi "Moja domovina - tvoja domovina" pokazali zrelost i otvorenost, dodao je gradonačelnik Gavrić. Nagrađeni učenici iz Brčko Distrikta BiH su: Mihael Babić, Neira Fazlović, Vladana Klačar, Ajša Poturak i Ana Vukičević.
U mjestu Krapina u Republici Hrvatskoj održan je i završni sastanak koordinacije projekta gdje su sumirani utisci sa osvrtom na cjelokupni projekat.

2011-11-30-Djetelnia_s_4_lista2

Šef Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko Distrikta BiH Ilija Stojanović podsjetio je da je u okviru ovog međunarodnog prekograničnog projekta tokom protekle godine organizovano niz aktivnosti. U martu ove godine u Brčkom je upriličena izložba slika pod nazivom „Regionalna kultura je evropska kultura“ na kojoj se predstavilo 38 umjetnika iz 12 evropskih regija. Članovi triju nacionalnih kulturno-umjetničkih društava iz Brčkog imali su mogućnost da prisustvuju proslavi "Dana Evrope" u mađarskom pograničnom gradu Sentgotardu. Brčko Distrikt BiH je kao punopravan član Instituta regija Evrope, učestvovao i na sjednici Generalne Skupštine Instituta, a predstavnici islamske vjerske zajednice, srpske pravoslavne crkve i katoličke crkve iz Brčkog, učestvovali su na „Evropskom međureligijskom hodočašću za mir", u pograničnom austrijskom naselju Maria Bild.