Predstavnici Vlade Brčko Distrikta BiH i Vlade Tuzlanskog kantona razgovarali o zaobilaznici oko Brčkog


29.11.2011. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić sa resornim šefovima odjeljenja u Vladi Brčko Distrikta BiH i predsjednikom Skupštine Brčko Distrikta BiH Esadom Atićem primio je u radnu posjetu ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi Tuzlanskog kantona Aziza Čačkovića. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za razvoj saobraćajne infrastrukture i međusobnog povezivanja dviju lokalnih zajednica. Glavna tema sastanka bila je zaobilaznica oko Brčkog koja će se prema planiranom projektu preklapati u dužini od oko pet kilometara sa autoputem A2 Orašje – Tuzla.

Image for news
- Obavili smo vrlo kvalitetne razgovore kada je u pitanju zajednički interes razvoja putne infrastrukture i usaglasili pojedine trase budućih velikih projekata izgradnje zaobilaznice i autoputa kako bi izbjegli mogućnost da dođe do preklapanja puteva. Nastojimo da dosadašnja dobra saradnja dobije formu. Stoga smo pokrenuli inicijativu za formiranje Vijeća za saobraćaj koje će činiti nadležni ljudi u Vladi Brčko Distrikta BiH i Tuzlanskog kantona na čelu sa gradonačelnikom i premijerom. Ovo Vijeće razmatrat će sve zajedničke interese kada je u pitanju putna infrastruktura i nadamo se da će u narednom periodu zajednički rad dovesti do nečega što će se zvati “brčanski ipsilon“ gdje će se u Distriktu ukrštati putevi Bijeljina - Doboj i Orašje - Tuzla, rekao je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić.
Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi Tuzlanskog kantona Aziz Čačković istakao je da je idejni projekat za izgradnju autoputa Orašje – Brčko - Tuzla već sačinjen te da je u što skorijem roku planirana njegova implementacija.
Šef Odjeljenja za javne poslove u Vladi Distrikta Rifet Mujanović podsjetio je da dužina planirane zaobilaznice oko Brčkog iznosi oko 19 kilometara i naglasio da se ona preklapa sa autoputem Bijeljina - Doboj u dužini od 14 kilometara, a sa autoputem Orašje - Tuzla u dužini od četiri kilometra.
- Stoga ćemo razgovore slične današnjim obaviti i u Bijeljini i Orašju jer tražimo najbolje rješenje za iskorištavanje zemljišta, zaključio je Mujanović.