Predstavnici vjerskih zajednica iz Brčkog učestvovali na "Evropskom međureligijskom hodočašću za mir"


12.10.2011. U organizaciji Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH, predstavnici Islamske vjerske zajednice, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve iz Brčkog, učestvovali su na „Evropskom međureligijskom hodočašću za mir", u pograničnom austrijskom naselju Maria Bild.



Image for news
„Evropsko međureligijsko hodočašće za mir" je realizovano u okviru projekta „Srećna djetelina sa četiri lista“. Ovom prilikom, predstavnici vjerskih zajednica govorili su o temi „Religija i mir“ a osim brčanskih, učešće su uzeli i mnogobrojni predstavnici vjerskih zajednica iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.
„Evropsko međureligijsko hodočašće za mir“ finansirano je iz sredstava Evropske unije u organizaciji Instituta regija Evrope. Predsjednik Instituta regija Evrope Franc Šausberger zahvalio se predstavnicima vjerskih zajednica iz Brčkog na učešću i pozdravio napore Odsjeka za evropske integracije brčanske Vlade za uključivanje Distrikta u ovaj projekat.
U okviru međunarodnog prekograničnog projekta „Srećna djetelina sa četiri lista“ u kojem ispred Bosne i Hercegovine učestvuje samo Distrikt, u Brčkom je ranije organizovano niz aktivnosti. Podsjećamo da je u martu ove godine upriličena izložba slika pod nazivom „Regionalna kultura je evropska kultura“ na kojoj se predstavilo 38 umjetnika iz 12 evropskih regija. Članovi triju nacionalnih kulturno-umjetničkih društava iz Brčkog, u okviru ovog projekta, imali su mogućnost u maju ove godine da prisustvuju proslavi "Dana Evrope" u mađarskom pograničnom gradu Sentgotardu. Brčko distrikt BiH je kao punopravan član Instituta regija Evrope, učestvovao i na sjednici Generalne Skupštine Instituta na kojoj je razgovarano o budućim aktivnostima.