У оквиру петог круга Бикон шеме одржана завршна свечана церемонија проглашења најбољих локалних заједница у БиХ

14.4.2011. Брчко дистрикт БиХ је и ове године био домаћин свечане завршне церемоније проглашења најбољих локалних заједница у оквиру петог круга Бикон шеме, која је одржана у брчанском Дому културе. Прије саме церемоније градоначелник Брчко дистрикта БиХ, др Драган Пајић уприличио је пријем за начелнике општина и градова који су у у петом циклусу овог пројекта добили награде. Том приликом градоначелник је истакао задовољство одржавањем ове церемоније у Брчком те је изразио наду да ће дистрикт показати добре резултате у наредном циклусу у коме ће учествовати у области туризма.

Image for news
Сања Крунић, пројект менаџер у Савезу општина и градова Републике Српске, рекла је да ће на овој додјели уједно бити и промоција новог, шестог круга Бикон шеме, односно биће промовисане и представљене нове теме Бикон шеме за које ће општине у наредној години моћи аплицирати. Сваке године се организује Бикон шема, а досадашњи рад обиљежило је ширење праксе. Општине које су добиле Бикон статус су имале прилику своје најбоље успјехе подијелити са другим општинама и то је оно што представља велико богаство овог пројекта, истакла је Кунић.

2011-04-14-Bikon_ceremonija

Амир Купусија, представник Савеза опћина и градова Федерације БиХ, пројект менаџер Бикон шеме, истакао је да је разлог њиховог укључења у овај пројекат увјерење да њихове општине имају добре праксе и да их желе подијелити са другим општинама.
Начелник општине Тузла Јасмин Имамовић рекао је да је ово трећи пут да општина Тузла добија Бикон статус. И ово признање ми је посебно драго због наших односа према ЕУ и њиховим фондовима, наше организације администрације и успјешности начина аплицирања приступним фондовима ЕУ. Имамо такву организацују у Кабинету начелника, али у и свакој служби, да стручно приступамо послу и до сада смо имали добре резултате и у прекограничној сарадњи са партнерима из Италије, Хрватске и многим другим, истакао је Имамовић.
У петом циклусу Бикон шеме општине и градови су се такмичили у областима међуопштинске сарадње, положају и локалној сарадњи у јединицама локалне самоуправе те припреми и управљању пројектима Европске уније. Награђене општине су Тузла, Трново, Костајница, Бихаћ и Какањ те град Бања Лука.