U Brčkom održana završna prezentacija radnog materijala za „ Program implementacije rodne ravnopravnosti “

17.12.2010. „Program implementacije rodne ravnopravnosti“ prezentirala je radna skupina za ravnopravnost spolova, osnovana s ciljem poboljšanja jednakopravnosti spolova u Brčkom. Radni materijal predstavlja prvi pokušaj da se na sistematičan i strateški način pristupi kompleksnoj oblasti rodne politike i problemima vezanim za kršenje jednakopravnosti spolova u Brčko distriktu BiH.

Image for news
Skupina za za ravnopravnost spolova napravila je analizu postojećegeg stanja u oblasti rodne politike u Brčkom, analizirajući tri tematske kategorije koje se odnose na diskriminaciju i nasilje na osnovu spola, jednakopravnost zastupljenosti u procesima odlučivanja i provođenja odluka te jednakopravnost u oblasti radnih odnosa. Analiza je rađena na temelju dostavljenih informacija od strane relevantnih institucija Brčko distrikta među kojima su odjeli Vlade Brčko distrikta BiH, pravosuđe, Policija, Skupština, Zavod za zapošljavanje itd. Postojanje velikog broja slučajeva ispoljavanja fizičkog i verbalnog nasilja u obitelji, nedovoljna suradnja između institucija pravosuđa, Centra za socijalni rad i Policije u smislu procesuiranja slučajeva nasilja u porodici, apsolutna brojčana dominacija muškaraca u rukovodećim tijelima mjesnih zajednica, zakonodavnoj vlasti i čelnim pozicijama u izvršnoj vlasti, porast slučajeva maloljetničke delikvenicje, kao i porast broja maloljetničkih brakova, samo su neki od problema koji su definirani na temelju urađene analize. Ovaj prednacrt programa rodne ravnopravnosti Brčko distrikta BiH definira pet strateških ciljeva i predlaže mjere koje će doprinijeti unaprjeđenju u ovoj oblasti.

Ovo je treća prezentacija radnog materijala. Prva je bila namijenjena Vladi Brčko distrikta, druga nevladinim organizacijama i treća institucijama Brčko distrikta BiH. Prezentaciju je vodila predsjednica radne skupine Alma Burić-Bašić.