Održana konferencija za medije u vezi s rješenjima Apelacione komisije po pitanju kontrole rada nad privatnim univerzitetima

14.10.2013. Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić je na današnjoj konferenciji za medije informisao javnost da je Apelaciona komisija Brčko distrikta BiH donijela rješenja u kojem se tvrdi da su žalbe Evropskog i Internacionalnog univerziteta u potpunosti  neosnovane te je naloženo da se postupi na osnovu rješenja Odjeljenja za obrazovanje i da se u roku od 30 dana dostavi prethodno tražena dokumentacija kako bi se izvršila kontrola rada ovih visokoškolskih ustanova u Distriktu.

Image for news

"Javnost je upoznata sa dešavanjima u vezi s radom privatnih visokoškolskih ustanova, konkretno Evropskog i Internacionalnog univerziteta u Brčkom. Žalbe koje su ova dva univerziteta podnijela Apelacionoj komisiji su neosnovane i u potpunosti se odbijaju", istakao je Poljić.

On je pojasnio da se u rješenju također nalaže da ukoliko ono ne bude izvršeno u cijelosti Odjeljenje će u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju izdati rješenje o trajnoj zabrani rada, a kasnije idu i druge pravne posljedice koje su zakonom predviđene.

Poljić se ovom prilikom zahvalio saradnicima, predstavnicima medija i svima koji su objektivno sagledali i prenosili dešavanja glede ove problematike u proteklom periodu te je  pozvao visokoškolske ustanove da sarađuju sa Odjeljenjem jer je nadležno da kontroliše njihov rad u skladu sa zaključcima Vlade i Skupštine kao i člana 33. Zakona o visokom obrazovanju koji ga zakonski obavezuju da izvrši nadzor rada visokoškolskih ustanova.

Isto tako, Poljić je naglasio da su sve prethodne radnje i postupci bili s ciljem da se u visoko obrazovanje u Brčkom uvede reda iskazujući očekivanja da će visokoškolske ustanove postupiti po rješenju te da drugog izbora nemaju.

S obzirom da navedeni univerziteti imaju privremenu dozvolu za rad, Poljić je još podsjetio da im licenca ističe početkom 2014. godine.