Zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić primio predstavnike neformalne grupe visokoobrazovanih mladih ljudi

7.10.2013. Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić sa saradnicima primio je danas predstavnike neformalne grupe visokoobrazovanih mladih ljudi koji su prethodnih dana protestovali tražeći prijem pripravnika u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Predstavnik ove neformalne grupe Muhamed Muratović kazao je nakon ovog sastanka da će obustaviti sve aktivnosti i prekinuti sa štrajkom glađu jer su tokom današnjeg sastanka dobili pozitivne i ohrabrujuće informacije od zamjenika gradonačelnika i njegovih saradnika.

"Zadovoljni smo ishodom razgovora i nadamo se brzoj realizaciji programa budućih pripravnika", istakao je Muratović.

Zamjenik gradonačelnika Kadrić ovom prilikom je informisao buduće pripravnike o svim aktivnostima koje su intenzivno vođene u proteklom periodu, a o kojima oni nisu imali konkretna saznanja.

2013-10-07-Pripravnici_kod_Kadrica-sala

"Vlada Distrikta je usvojila program pripravnika za javni sektor. Sada je na Zavodu za zapošljavanje da, prema usvojenim kriterijima, izvrši provjere nakon čega slijedi usvajanje konačne liste te predviđeni rok za žalbe i eventualne prigovore. Već od sutra Zavod za zapošljavanje pozivat će buduće pripravnike kako bi dali izjave da prethodno nisu odrađivali pripravnički staž u institucijama Distrikta. Time će biti omogućeno onima koji nemaju odrađen pripravnički staž da se nađu na konačnoj listi prijema pripravnika", rekao je zamjenik gradonačelnika Kadrić.

On je dodao da su predstavnici budućih pripravnika složni da  daju  svoj doprinos kako bi ovaj postupak bio apsolutno transparentan kao i da se ubuduće na partnerski način zajednički djeluje kako bi ova aktivnost na kraju bila na zadovoljstvo svih.

"Cijenimo svaki vid demokratskog izražavanja pa i insistiranja na nekim pravima, mada ne postoji nikakva zakonska obveza vlasti da osigura odrađivanje pripravničkog staža već je to politička odluka i dobra volja lokalne vlasti da svojim građanima, mladim visokoobrazovanim ljudima, na taj način pokaže poštovanje naspram njih", istakao je Kadrić.

On je podsjetio da su u budžetu za ovu godinu osigurana sredstva u iznosu od 720.000 KM  za 210 pripravnika koji će svoj staž odraditi u javnom sektoru, administraciji i javnim preduzećima. S druge strane 500.000 KM izdvojeno je za odrađivanje pripravničkog staža za oko 50 pripravnika u privrednom sektoru čiji bi se program trebao naći već na narednom zasjedanju Vlade.

U roku od dvadesetak dana navedene aktivnosti bi trebale biti privedu kraju kako bi pripravnici bili u poziciji da potpišu ugovore sa gradonačelnikom i na kraju prema svom obrazovnom profilu raspoređeni u odgovarajuće resore i institucije javne uprave Brčko distrikta BiH.