Uskoro izvještaj o dosadašnjim aktivnostima i prijedlog mjera s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta Distrikta

23.9.2013. Nakon ljetne pauze danas je u Vijećnici ponovo upriličen radni sastanak s predstavnicima izvršne vlasti, Privredne komore, Udruženja poslodavaca i Sindikata Distrikta na temu implementiranja zaključaka i odredbi Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Brčko distrikta BiH.

Image for news

"Dogovorili smo se da u roku od tri sedmice napravimo presjek stanja i da svih pet formiranih radnih grupa pripremi pisani izvještaj o dosadašnjim aktivnostima i problemima sa kojima se susreću", objasnio je gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić.

On je naveo da je potrebno sačiniti i prijedlog mjera kako bi se mogle preduzeti adekvatne radnje s ciljem olakšavanja djelovanja privrednog sektora u Brčko distriktu BiH i otklanjanja svih barijera koje koče privredni razvoj.

"U tom periodu imamo namjeru organizovati zajednički sastanak i s predsjednicima klubova poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH. Na tom sastanku bi se prezentovali glavni pravci djelovanja koji se tiču memoranduma i metodologije rada u budućem periodu, a primjedbe, sugestije i komentare privredne zajednice, također, bi mogli pravovremeno uključivati u tekstove dokumenata koji će se donositi na Skupštini.

Gradonačelnik Domić je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je procedura u vezi sa donošenjem novog zakona o državnoj službi pri kraju te da će kao novina biti uspostavljen sasvim drugačiji odnos prema poslu od strane državnih službenika.

2013-09-24-memorandum-prijedlog_mjera_za_unapredjenje-Pres

S druge strane, nužno je napravi dubinsku analizu podsticajnih mjera u privredi, ističe gradonačelnik.

"Prema izvještaju Komisije za državnu pomoć, za prošlu godinu identifikovano je da se privredi dodjeljuje državna pomoć u iznosu od 15,7 miliona KM što je uz podsticaje u poljoprivredi, blizu  23 miliona KM. Uvjeren sam da ima puno prostora da navedena sredstva budu dosta plemenitija i da daju puno bolje efekte u privrednom smislu u odnosu na dosadašnje stanje. Tu svjesno uključujemo i privrednu zajednicu da i oni prepoznaju sebe u čitavoj toj priči i da zajednički donosimo odluke koje će ići u pravcu novih zapošljavanja", zaključio je gradonačelnik Domić.