Potreban učinkovitiji mehanizam kod predstavljanja Brčko distrikta BiH u radnim tijelima na državnom nivou

20.9.2013. Prva tematska sjednica o radu državnih službenika Brčko distrikta BiH u zajedničkim komisijama i tijelima na državnom nivou održana je danas u Gradskoj vijećnici.
"Već duže vrijeme imamo haotičnu predstavu u vezi sa tim koliko je Brčko distrikt BiH zastupljen u radnim tijelima, te kako i na koji način državni službenici zauzimaju stavove i brane interese Brčko distrikta BiH na državnom nivou", istaknuo je gradonačelnik Domić. On je pojasnio da do sada nismo uopće znali ukupan broj tih radnih tijela razne vrste u kojima učešće imaju sve institucije Brčko distrikta BiH.

Image for news

2013-09-20-Tematska_sjednica_Vlade_BD-Sala

"Na današnjoj sjednici dobili smo preliminarni izvještaj prema kojem Brčko distrikt BiH učestvuje aktivno ili poluaktivno u 416 raznih komisija, grupa ili radnih tijela. Činjenica je da su neke radne grupe završile svoj mandat, a isto tako ima i onih koje se nikad nisu sastale", dodao je gradonačelnik, ističući da je izuzetno važno znati ukupan broj ljudi koji su angažovani po tom pitanju.

"Potrebno je uspostavili koordinacijski mehanizam usaglašavanja stavova u okviru kojeg bi se mogli ponašati ti državni službenici. Ima tu stručnih radnih tijela, ali uvijek ima i drugih elemenata za koje treba napraviti konsultacije sa nekim nivoom vlasti, te nastojimo u tom pogledu uspostaviti određena pravila.

Gradonačelnik Domić je kazao da je nakon današnje rasprave imenovana četveročlana radna grupa koja ima zadatak da u roku od 30 dana izradi dokument po kojem će se u budućnosti ponašati angažovani državni službenici iz Brčko distrikta BiH. Taj dokument bi trebao sadržavati jasnu metodologiju imenovanja, način odlaska na sastanke, analizu finansiranja dosadašnjeg rada, nacionalnu strukturu kao i zauzimanje stavova po temama o kojima se raspravlja, te podnošenje izvještaja sa tih istih sastanaka i dogovaranje o daljnjim mjerama i aktivnostima.

"U ovom trenutku nemamo jasne spoznaje dali su neke komisije plaćene ili nisu. No, ukoliko je neko uzeo novac na dva nivoa za isti posao i ukoliko to nije u skladu s našim propisima zasigurno će biti disciplinski procesuiran", navodi gradonačelnik Domić.

Dr. Domić je još iskazao potrebu za pravovremene pripreme u okviru početka pregovora s EU, koji nam, kako ističe, u bližoj budućnosti predstoje, i kako bismo imali kompetentne, konkurentne i sposobne ljude koji će učestvovati u pregovorima za što je moguće bolje pregovaranje u vezi sa svim značajnim poglavljima.