Održan seminar o osnovnim pojmovima zemljotresa sa posebnim osvrtom na obuku u okviru građevinske struke

9.12.2010. - U organizaciji Odjeljenja za javnu sigurnost održana je prezentacija o upoznavanju sa evropskim normama u oblasti primjene adekvatnih seizmičkih proračuna u konstrukcijama sa ciljem povećanja sigurnosti objekata usljed pojave zemljotresa i smanjenja štetnih posljedica na građevinskim objektima. Prezentacija je održana kroz obradu dvije teme koje se odnose na seizmičnost –zemljotrese i primjenu evropskih normativa u građevinarstvu.

Image for news
Predavač na seminaru, docent Damir Zenunović sa Građevinskog fakulteta u Tuzli istakao je da je cilj ovog seminara dati osnovne pojmove o zemljotresima, moguće opasne situacije koje se mogu desiti i kako ih prevazići. Zenunović napomenuo je da je na ovom skupu poseban akcent stavljen na obuku u okviru građevinske struke, u smislu prevencije, osiguranja stambenih objekata, smanjenje mogućih žrtava kao i materijalne štete. Kada je u pitanju stanje tla u Brčko distriktu BiH Zenunović je kazao da Brčko ne spada u opasnija područja u smislu trusnosti tla, ali da mu je neophodna barem jedna seizmološka stanica.

Ermin Džindić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost, istakao je da je ovaj seminar zajednički projekat sa Građevinskim fakultetom u Tuzli, koji treba da objedini dva područja rada Odjeljenja za javnu sigurnost - građevinarstvo, izgradnja, projektovanje i sama faza građenja u Brčko distriktu sa aspekta seizmičnosti, te preventiva radi zaštite i spašavanja stanovništa u slučaju prirodnih nepogoda. Seminar treba da obuči građevinske inženjere kako da projektuju u skladu sa novim evropskim standardima i propisima, kako bi građani bili što bezbjedniji u slučaju da se desi zemljotres, istakao je Džindić.

Odjeljenje za javnu sigurnost osim ovog pokreće i niz seminara kojima je cilj obučiti zaposlenike, građanstvo i struku kako da se ponašaju u slučaju prirodne nepogode.