Gradonačelnik Domić primio predstavnike KUD-a iz Skakave koji su učestvovali na 32. Međunarodnom festivalu folklora u Samsunu

26.8.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić upriličio je danas prijem za predstavnike kulturno-umjetničkog društva "Skakava 06" iz Gornje Skakave koji su se vratili iz Samsuna gdje su bili ovogodišnji učesnici na 32. Međunarodnom festivalu folklora.Predsjednica ovog društva Mara Jokić je na prijemu kod gradonačelnika osvojeno priznanje, odnosno statuu za učešće na festivalu u ime ovog folklornog društva uručila gradonačelniku Brčko distrikta BiH dr. Anti Domiću.

Image for news
Gradonačelnik Domić je tom prilikom iskazao zahvalnost predstavnicima KUD "Skakava 06" za njihov trud i angažman u Samsunu.
"Oni su se prihvatili ove teške zadaće te krenuli na dalek, dugotrajan i iscrpljujući put. Sve su uspješno podnijeli, i uspješno nas tamo prezentovali što se vidi i iz izvještaja koje smo dobijali, ali i po nagradama i priznanjima koja su im tamo dodijeljena.

2013-08-25-Prijem_ucesnika_festivala_u_Samsunu-1

Gradonačelnik Domić je podsjetio da se u proteklom periodu Brčko distrikt BiH pobratimio sa Samsunom kao i da je to uradila prethodna vlada, te da je odmah nakon čina bratimljenja upućen poziv Distriktu da kao bratski grad učestvuje na međunarodnoj smotri folklora u Samsunu.

"Taj događaj je bio planiran još prošle godine ali zbog vremenskih neprilika i poplava u tom dijelu Turske ta manifestacija je bila odložena. Ove godine smo po drugi puta pozvani da prvi put učestvujemo na takvoj smotri. Njihova pravila su bila do 35 učesnika koje bi trebalo uputiti u Samsun. Procjenjujući sa stručnjacima ispostavilo se da je teško organizovati grupu sa tim brojem učesnika, a da bi se sastojala od različitih KUD-ova i da bi to bilo preteško tamo prezentovati u najboljem svjetlu sva naša kulturna stvaralaštva koja se baštine na prostoru Brčkog. Prvobitna ideja je bila napraviti kombinaciju  KUD-ova, ali smo se na kraju ipak dogovorili da svake godine ide jedan kompletan KUD iz jednog naroda i da prezentujemo tradiciju i običaje jednog naroda iz Brčko distrikta BiH, tako da će sljedeće godine ići neki od KUD-ova iz druga dva konstitutivna naroda. Svakako da je ovo prilika da se bratska saradnja počne realizovati i da krenemo u razmjene kulturnog bogatstva i naše kulturne baštine.

2013-08-25-Prijem_ucesnika_festivala_u_Samsunu-2
Doktor Domić je još kazao da je vrlo važno istaknuti da postoje potencijali za saradnju kako u privrednom tako i u svakom drugom smislu sa Samsunom kako bi se ideje koje sada razrađujemo uspješno realizovale kao i da ta saradnja bude plodonosna na korist svih. Gradonačelnik je, također, iskazao namjere da se uputi poziv gradonačelniku grada Samsuna da povodom obilježavanja Dana Distrikta, 8. marta, posjeti Brčko distrikt BiH.
Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam u Vladi, iskazao je vrlo prijatne utiske sa ovog zanimljivog boravka i spektakularno organizovanog međunarodnog dešavanja u Samsunu. "Imali smo priliku predstaviti jedan segment kulture Brčko distrikta BiH veoma uspješno i na dostojanstven način s nadom i željom da u narednom periodu i drugi folklorni ansambli svoju koreografiju pripreme i upriliče za ovakvo vrhunsko međunarodno takmičenje", rekao je Đurić.
On je dodao da je za Brčko velika stvar da može koristiti iskustva Samsuna.
"U oblasti turizma imamo velike mogućnosti da kao i Samsun koji nije turistički grad ali sa planskim, sistematskim, prostornim usmjeravanjem budućeg razvoja možemo vidjeti koliko pažnje posvećuju turizmu. Kulturno-manifestacioni turizam je veoma značajan segment koji Brčko distrikt BiH prepoznaje kao svoju šansu s obzirom na bogatstvo manifestacija i upravo ovaj festival može predstavljati obrazac kako treba organizovati međunarodna dešavanja i na pravi način promovisati svoj grad", zaključio je Đurić.

2013-08-25-Prijem_ucesnika_festivala_u_Samsunu-4
 
Mara Jokić je iskazala zahvalnost Vladi i gradonačelniku što su prepoznali da ovo društvo svojim učešćem može predstaviti Brčko, a i Bosnu i Hercegovinu kao i kulturu jednog dijela naroda iz ovoga kraja.
"Na ovoj međunarodnoj manifestaciji pokazali smo naše običaje, kulturu, nošnje i susreli smo se i sa dosta drugih učesnika iz raznih država širom svijeta, a iz Samsuna nosimo jako pozitivne utiske".