Predstavljen projekat “Socijalno-ekonomskog osnaživanja žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje“

26.7.2013. U Brčko distriktu BiH je 4. 7. 2013. godine potpisan  Sporazum  o saradnji  između Vlade Brčko distrikta BiH i njemačke nevladine organizacije „Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) iz Sarajeva, na projektu  „Socijalno-ekonomskog osnaživanja žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje“.
Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.147.000,00 eura, a sredstva je osigurala Evropska unija. U okviru projekta je objavljen Javni poziv za poslovnu obuku i zapošljavanje za žrtve mina i njihove porodice. Prezentacija projekta je održana danas u zgradi Vijećnice.

Image for news

Rusmir Hanić iz humanitarne organizacije ASB  iz  Njemačke, koordinator projekta  socijalno-ekonomske pomoći žrtvama mina, kazao je da je ovaj projekat EU dodijelila  na tenderu ovoj organizaciji, koji se provodi u preko 20 općina i gradova u Bosni i Hercegovini.

„Danas smo u Brčkom koje će se uključiti u realizaciju projekta kroz formu informisanja udruženja i asocijacija koje su tu prisutne, ali i kroz finansijsku pomoć prema određenom broju žrtava mina, koje će kroz proces biti odabrane“, istakao je Hanić.

Hanić je još rekao da je ovo je jedan od rijetkih projekata koji je vezan prvenstveno za ekonomsku pomoć za pokretanje malog biznisa, materijalne grantove  na kojima će se  učesnici nadmetati, a na osnovu svojih biznis planova.

„Cilj nam je da učesnici projekta osnaže kako sebe tako i svoje porodice za nastavak života.  Radi se o selektiranju 24 kandidata od broja žrtava mina koje se nalaze na teritoriji Brčko distrikta BiH, i od ta 24 kandidata, kroz jedan natjecateljski projekat s biznis planovima, 12 njih će biti odabrano, i tih 12 će dobiti prosječno po 6.000-6.200 KM, precizirao je Hanić.

Implementator projekta na području Brčko distrikta BiH je Odjeljenje za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH. Šefica Odjeljenja dr. Anđa Nikolić istakla je da je ovo odjeljenje 19. jula 2013. godine raspisalo Javni poziv, koji će trajati do 6. septembra ove godine, za učešće svih žrtava mina, nakon čega će se odlučivati i birati 12 predstavnika koji će ići na edukovanje, a onih 12 s najboljim biznis planovima dobit će grantove.