Održana 59. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH - ukinuto vanredno stanje uvedeno zbog poplava


13.7.2010. godine. Vlada Brčko distrikta je na 59. redovnoj sjednici odobrila Nacrt zakona o javnom okupljanju. Ovaj nacrt zakona detaljno prezicira obaveze organizatora javnih skupova, mjesta na kojima se ne može organizovati javno okupljanje, kao i sankcije za prekršaje koje su određene kaznama od 3 do 15 hiljada KM.

Image for news

Odobrena je i odluka o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH, u kojoj je povučen amandman broj 7, koji se odnosio na izdvajanje miliona KM za sanaciju objekata u Odjeljenju za izbjegla i raseljena lica i stambena pitanja, a umjesto njega uveden tehnički amandman koji se odnosi na nazive radnih mjesta i pozicija u Policiji Brčko distrikta. U Budžetu Brčko distrikta BiH za 2010. godinu, planirani prihodi se uvećavaju za  3.765.656,00 KM, a odnose se na prihode od granta Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, namijenjenog za finansiranje bruto plata pripravnika raspoređenih u odjeljenja i institucije distrikta te na prihode koji potiču od sukcesije u iznosu od 2.500.000,00 KM.

Nova projekcija prihoda za 2010. godinu iznosiće 199.420.926,00 KM. U Budžetu Brčko distrikta BiH za 2010. godinu smanjuju se planirana sredstva u ukupnom iznosu od  2.223.617,62 KM. Navedeno smanjenje sredstava se odnosi na sredstva Operativnog budžeta za 2010. godinu, koja neće biti utrošena do kraja 2010. godine

Podršku Vlade distrikta dobila je i Odluka o visini naknade za baždarenje čamaca koju obavlja Kapetanija Brčko distrikta. Ova odluka sadrži cjenovnik koji određuje visinu naknade za ove usluge po vrstama plovila.

Vlada Brčko distrikta BiH je donijela odluku o ukidanju vanrednog stanja u distriktu proglašene povodom elementarne nepogode poplave, a aktivnosti započete na saniranju nastalih šteta od poplava se nastavljaju. Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Ermin Džindić je informisao o stanju na terenu i konstatovao da je 775 objekata stradalo, a u 331 kuću je ušla voda. Štab Civilne zaštite je preduzeo sve potrebne mjere na dezinfekciji terena, zaštiti objekata, ispumpavanju vode, čišćenju korita, te radu na otklanjanju smetnji na putnim komunikacijama.

Crveni krst je obezbijedio 150 paketa najugroženijim porodicama, kao i 10 paketa za djecu od 5 do 8 godina, a Vlada distrikta je podijelila 120 paketa  na poplavljenim područjima. Procjene šteta nisu još sasvim okončane, ali na javnim objektima je procijenjena šteta od oko 3,5 miliona KM, na usjevima oko 800.000, a na javnoj imovini oko 186.000 KM. Zaključeno je da se formira radna grupa iz resornih odjeljenja Vlade Brčko distrikta koja će obići sva poplavljena područja i sačiniti komplentnu dokumentaciju o stanju na terenu za šta je određen rok od 7 dana.

Članovi Vlade Brčko distrikta promijenili rok za emisiju obveznica stare devizne štednje u Odluci koja je upućena Skupštini distrikta 9. juna. Tako će rok za ovaj posao biti promijenjen sa 30. juna na 31. jul.

Odobreno je Odjeljenju za zdravstvo da nabavi još 400 litara sredstava za zaprašivanje komaraca, što će koštati oko 30.000 KM. Zaključeno je da se predloži na Koordinacionom tijelu da se obavi avionsko zaprašivanje komaraca, kako je to urađeno i u okruženju jer dosadašnji metodi zaprašivanja nisu dali velike rezultate.