Održana konferencija zemalja jugoistočne Evrope o saradnji na iskorištavanju ekonomskog potencijala koridora rijeka Save i Drine

18.3.2019. Svjetska banka, u partnerstvu s Vladom Brčko distrikta BiH, danas je u Brčkom bila domaćin okupljanju lidera, kreatora politike i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije, gdje je razmatran značaj regionalne saradnje u oblasti upravljanja vodama, naročito na koridoru rijeka Save i Drine, a po Programu Svjetske banke.

Image for news

„Da bi zemlje u regiji ostvarile puni ekonomski potencijal potrebni su jača regionalna koordinacija i saradnja. Više strateško upravljanje vodama između zemalja u slivovima rijeka Save i Drine (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Slovenija) stvara realnu priliku za koordinaciju kako bi se iskoristili potencijali ovog zajedničkog resursa“, rekla je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Ona je dodala da je cilj da se kroz novu inicijativu o kojoj se danas razgovaralo podstakne stvaranje novih radnih mjesta, jačanje transporta, poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje energije, turizma, koristeći potencijal zajedničkih resursa i osiguravajući njihovo održivo korištenje. 

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je Brčko domaćin ovog veoma važnog sastanka. 

„Brčko distrikt BiH očekuje važne benefite od ovog projekta budući da je na rijeci Savi i Luka Brčko i da bi trasa budućeg autoputa Sarajevo – Beograd trebalo da prolazi kroz Brčko, ali i zbog činjenice da je nedavno odobren projekat modernizacije brčanske Luke. Uz očekivane benefite na ovom projektu siguran sam da će to sve doprinijeti na realizaciji specifičnih ciljeva, na prvom mjestu mislim na ekonomski rast, zatim otvaranje radnih mjesta, lakšu borbu s opasnostima od negativnih ekoloških uticaja, kao i zaštitu životne sredine“, dodao je gradonačelnik Milić.

Gradonačelnik je rekao da je u okviru realizacije ovog programa za Distrikt veoma značajan projekat čišćenja korita rijeke Save kako bi se plovni put učinio takvim da može da bude potpuno u funkciji tokom cijele godine.

„S druge strane postoji niz drugih potprojekata u Brčkom koji se tiču revitalizacije Luke, deminiranja desne obale rijeke Save, preveniranja ekoloških problema i zaštite životne sredine. Pokušat ćemo da animiramo predstavnike Svjetske banke da u neke od ovih projekata uključimo i sanaciju Gradske deponije koja se nalazi svega 50 metara od korita rijeke Save”, zaključio je gradonačelnik. 

David Mišo (David Michaud), šef prakse Svjetske banke za vodne resurse, zahvalio se gradonačelniku i svim nadležnim institucijama u Brčkom što su pomogli organizaciju ovako važnog skupa.

 

„Današnji skup je prilika za zemlje iz slivova rijeka Save i Drine da se obavežu na saradnju u pravcu ekonomski produktivnijeg upravljanja ovim zajedničkim resursima, uz investicije kojima će se otvoriti radna mjesta, poboljšati plovnost rijeka, zaštititi okoliš i ublažiti postojeći i budući rizici vezani za vodu, kao što su poplave i suše”, rekao je Mišo. 

On je dodao da zajedničkim radom zemlje iz regije mogu povećati ekonomski rast i zaštititi svoje stanovništvo, ekonomije i okoliš od rizika vezanih za vodu i dodao da je Svjetska banka, uprkos činjenici da nije uvijek lako raditi preko granica i sarađivati između različitih zemalja i sektora, spremna da bude onoliko ambiciozna u realizaciji postavljenih ciljeva, koliko to budu željele zemlje učesnice. 

„Mi bismo željeli da to bude pokrenuto što je prije moguće, u idealnoj situaciji da već iduće godine možemo da predstavimo program našem odboru direktora, kako bi se on počeo implementirati 2020. ili 2021. godine, ali će to zavisiti od volje i spremnosti svih da rade zajedno“, zaključio je Mišo.