Kadrić i Domić prisustvovali otvaranju renovirane Umjetničke galerije „Šimun“ u Dubravama

04.06.2022. U Franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u mjestu Dubrave, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, danas je upriličeno otvaranje renoviranog prostora Umjetničke galerije „Šimun“ u kojoj je izloženo preko 600 artifakata različitih kiparskih i slikarskih umjetničkih djela. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić.

Image for news

Gradonačelnik Kadrić izjavio je da Vlada intenzivno radi na formiranju turističke zajednice u svrhu prezentovanja i očuvanja objekata i lokacija, umjetničkih i drugih kulturoloških vrijednosti koje Brčko distrikt BiH posjeduje, te će osigurati kontinuirano finansiranje i brigu, kako o pomenutoj galeriji, tako i o drugim umjetničkim subjektima koji za sada u Distriktu nemaju institucionalnu podršku. „Brčko je poznato po talentima u slikarstvu i ovo će biti prilika da se dođe u Dubrave i uči iz djela koje Galerija posjeduje“, dodao je Kadrić.

„Vlada Distrikta ima namjeru da značajnije djeluje, kako na Legat „Ekmečić“ tako i na Galeriju „Šimun“ kako bi ova umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti mogle biti svakodnevno viđene i prezentovane i kako bi mogle biti nadahnuće za možda neke nove umjetnike ili kreatore koji će se baviti umjetnošću“, kazao je u svom obraćanju zamjenik gradonačelnika Anto Domić.

On je dodao da je Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Dubravama kulturno i vjersko središte Hrvata ovog kraja jer ovaj samostan, izuzev Galerije, ima muzej i biblioteku u kojoj se čuvaju važni dokumenti i eksponati vezani za postojanje Hrvata i katoličke vjere na ovom prostoru.

Fra Niko Josić, gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama zahvalio se Vladi Brčko distrikta BiH, Jedinici za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova Razvojno-garantnog fonda Distrikta, te Središnjem državnom uredu Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH na pružanju podrške i potpomaganju u renoviranju prostora Galerije „Šimun“.

„Sadržaj ove galerije nije samo sakralnog nego je i profanog tipa i u sebi sadrži djela gotovo svih poznatijih slikara XX stolјeća koji imaju veze sa Bosnom i Hercegovinom i ovim krajem. Drago mi je da možemo prikazati kako Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima ovako značajne institucije kao što je Galerija „Šimun“ u Dubravama“, izjavio je fra Josić.